Obsah
RECEPTY
Vítězné marmelády 2016:
Rebarborovo-bezová
INGREDIENCE:
850 ml rebarborové šťávy (z cca 1,5 kg rebarbory)
5 květů černého bezu
Cukr (želírovací cukr, gelfix + cukr, apod.)
Postup: Rebarboru očistíme a nakrájíme na malé kousky, rozmixujeme ponorným mixérem a šťávu vylisujeme přes cedník.Květy bezu opláchneme a otrháme jednotlivé kvítky.
Šťávu dáme do hrnce a přidáme cukr (cukr+gelfix, želírovací cukr, dle toho, co jsme zvyklí…). Za stálého míchání důkladně provaříme a případnou pěnu odebíráme. Po dosažení požadované hustoty (kterou si ověříme, kápnutím hmoty na talířek - v případě potřeby přisypeme špetku kyseliny citronové), vmícháme kvítky bezu a ihned plníme do připravených sklenic. Ihned po naplnění a očištění sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. V průběhu chladnutí sklenicí otáčíme, aby se kvítky bezu rovnoměrně rozptýlily a vytvořil se požadovaný efekt.
Rebarbora s ořechy
INGREDIENCE:
80 dkg rebarbory
20 dkg ananasového kompotu
1 pektogel
80 dkg cukru 1/4 lžičky kyseliny citronové (podle chuti)
10 dkg vlašských ořechů
Postup: Rebarboru oloupeme, nakrájíme, rozvaříme a rozmixujeme. Vlašské ořechy nahrubo nasekáme. Poté smícháme ve větším hrnci rebarboru, ananasový kompot a ořechy. Přidáme pektogel a cukr. Směs za stálého míchání povaříme. Na závěr do směsi přidáme kyselinu citronovou podle chuti. Necháme vychladnout a poté plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme alespoň 5 min. stát na víčku.
Třešňovo-jahodová
INGREDIENCE:
60 dkg zralých třešní
60 dkg zralých jahod
1 balíček Gelfixu (3:1)
50 dkg cukru
Postup: Třešně vypeckujeme, jahody opláchneme a rozkrájíme na menší kousky. Rebarboru oloupeme, nakrájíme, rozvaříme a rozmixujeme. Takto připravené jahody a třešně smícháme v hrnci s cukrem a gelfixem. Směs za stálého míchání důkladně povaříme (mininimálně 5 min.). Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme alespoň 5 min. stát na víčku.
Černý rybíz
INGREDIENCE:
1 kg černého rybízu
0,5 kg cukru (případně 0,75 podle chuti)
pektin
Postup: Rybíz rozvaříme a propasírujeme přes sítko, abychom zbavili zrníček. Takto připravený rybíz potom smícháme s cukrem (dle chuti) a s pektinem. Pektin přidáváme podle rosolovosti. Směs za stálého míchání důkladně povaříme. Plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme alespoň 5 min. stát na víčku.
Vítězné marmelády 2015:
Chilli
INGREDIENCE:
150 g červených chilli papriček - zbavených semen
150 g červených paprik - zvážíme po očištění
1 kg želírovacího cukru
500 ml jablečného octa špetka soli
Postup: Chilli papričky i papriku nasekáme na drobné kousky (použijeme kuchyňský robot). V hrnci rozpustíme cukr s octem, pak přidáme směs paprik a 10 minut vaříme. Podle chuti můžeme osolit. Poté necháme asi 45 minut chladnout. Směs zamícháme, aby kousky papriky byly v džemu rovnoměrně rozloženy, plníme do skleniček a uzavřeme. Sklenice otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
Pikantní džem se hodí především k masům, k sýrům, na jednohubky, při grilování.
Švestková s ořechy – „marmeláda babího léta“
INGREDIENCE:
1 kg švestek (bez pecek)
150 g jader vlašských ořechů
100 ml červeného vína nebo hroznového džusu
500 g želírovacího cukru (2:1)
Postup: Švestky nakrájíme, zbavíme pecek a krátce rozmixujeme. Přidáme nasekané nebo hrubě namleté vlašské ořechy a směs přemístíme do kastrolu se širším dnem. Směs zalijeme vínem a uvedeme do varu. Přidáme želírovací cukr a necháme po dobu tří minut provařit. Důkladně mícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Zavařeninu slijeme do menších čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Po vychladnutí uložíme tento sladký letní suvenýr do spíže, kde nejspíš moc dlouho nevydrží. Pro jistotu si připravte rovnou dvojitou dávku.
Jahodová marmeláda
INGREDIENCE:
1 kg jahod
500g cukru
1 balíček GELFIX Extra 2:1
špetka kyseliny citronové
Postup: Jahody opláchneme, zbavíme stopek a nakrájíme na menší kousky. Takto připravené jahody smícháme v hrnci s cukrem a gelfixem. Směs za stálého míchání důkladně povaříme (mininimálně 5 min.). Na závěr do směsi přidáme špetičku kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme alespoň 5 min. stát na víčku.
Banánová marmeláda
INGREDIENCE:
1 kg oloupaných banánů
600 - 750 g cukru krystal
šťáva z 1 citronu
1/2 lžičky mleté skořice 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku 1/2 balíčku Gelfixu trocha vody
Postup: Oloupané banány nakrájíme na kolečka, pokapeme citronovou šťávou a podusíme v trošce vody cca - 25 cl, rozmixujeme, přidáme cukr, koření a Gelfix. Poté povaříme do zhoustnutí cca 5 min. Horké naléváme do skleniček, které vypláchneme včetně víček rumem. Skleničky uzavřeme pečlivě víčky a obrátíme dnem vzhůru (asi na 5 minut). Po vychladnutí uložíme do spíže.